Image

Български народни приказки
Корица Мека
Брой страници 64
ISBN 978-619-7535-105
Цена 10 лв.

Българските народни приказки от векове учат на мъдрост, трудолюбие, находчивост и вяра в доброто. В тази книга са събрани най-хубавите вълшебни, битови и приказки за животни, създадени от народа ни. Те са неизменна част и от учебната програма.
Съвременното дете ще се позабавлява с приключенията на героите и с магията на българския фолклор. Но и ще се докосне до вековната мъдрост, която ни е помагала да оцеляваме при всякакви обстоятелства, калявала е духа ни и ни е карала оптимистично да вървим напред.


Image

Приказки
Автор Шарл Перо
Корица Мека
Брой страници 64
Цена 10 лв.
ISBN 978-619-7535-112
С цветни илюстрации

Шарл Перо е първият световнозначим автор на приказки. По време на крал Луи ХIV той се превръща в основна фигура, която определя кралската политика в областта на изкуството. Назначен е за секретар на Академията на изящното слово и е такъв в продължение на 30 години. Приказките на Шарл Перо приютяват много „скитащи“ герои и сюжети. В аристократичните семейства дойките, които са се грижели за децата на господарите си, са им разказвали подобни приказки, за да ги забавляват и възпитават. Така е било и в семейството на Шарл Перо. Някои от станалите по-късно изключително популярни негови приказки всъщност са били чути от жената, която е кърмела и след това се е грижела за сина му. През 1697 г. излиза сборникът „Приказки на моята дойка, или Истории и приказки от стари времена с морални поуки“. Те стават изключително популярни и прославят името на Шарл Перо през вековете. Специално за този сборник приказките са адаптирани за деца и са съобразени с образователните изисквания.


Image

ПРИКАЗКИ В РИМИ: Приказки и драматизации за игри вкъщи, в детската градина или училище
Автор Екатерина Петрова
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-464
Формат 16,5/ 23,5 с цветни илюстрации
Цена 14 лв.

Популярни приказки, но в осъвременени версии, близки на днешните деца.
Драматизации, които могат да се четат или разиграват както вкъщи, така и в детската градина, и в училище.
Написани в рима, тези приказки раждат усмивки и забавление както за децата, така и за техните родители, баби и дядовци.

Книгата включва:
ХИТРИНИТЕ НА ЕЖКО И ЛИСАНА
КОСЕ БОСЕ
ЗЛАТНАТА ЗЛАТЕНА
ГАЛЕНА ГАЛИНА
ТАНЦУВАТ ДНЕС ЦВЕТЯТА
СМЕЛИТЕ КОЗЛETA
ЗАЕНЦЕ БАЕНЦЕ
ЕЖКА БЕЖКА И МЕЦАНА
ДРУЖКИ (ТРИТЕ ПЕПЕРУДКИ)
БАБА ГРОЗДАНА И МЕЦА МЕЦАНА
БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
СЛИВИ ЗА СМЕТ


Image

Щастливия принц
Автор Оскар Уайлд
Превод Николай Пашалийски
Корица Мека
Брой страници 24
ISBN 978-619-7535-457
Цена 6 лв.

„Щастливия принц” е един от шедьоврите на големия ирландски писател Оскар Уайлд. Това е вълнуваща история за състраданието и саможертвата. Но тя е богата и на други внушения: че хората имат различни представи за ценните неща в живота, че същинската красота понякога е невидима, че ако си истински приятел и обичаш истински, трябва да си готов на всичко. Прогледнали за тези истини, Щастливия принц и лястовичето се опитват да променят действителността и да направят живота по-добър.


Image

Дълбоки води
Автори Лиля Шерфиг и Ото Дикмайс
Корица Мека
Брой страници 40
ISBN 978-619-7535-35-8
Цена 10 лв.
Превод от датски Росица Цветанова

Книжка за едно момче, един мечок и един пастрок. И тримата седят в една лодка. Това е разказ за големи вълни и силни чувства. И за това как се намира решение, когато трябва да се сбогуваш. Прекрасните илюстрации спомагат още повече за въздействието на тази трогателна история, разказана по непринуден и разбираем за децата начин – чрез емоцията.


Image

Алма Френг и слънчевите пътешественици
Автор Ида Тюфте Микелсен
Корица Мека
Брой страници 256
ISBN 978-619-7535-365
Цена 15 лв.

От Норвегия идва роман с магическия кръгозор на „Хари Потър“.
Алма Френг е 12-годишно момиче, което живее с баща си Симон. Отношенията между двамата са приятелски и топли, докато един ден на вратата им не се появява мистериозна жена. Тя се оказва бабата на Алма Френг – Елионора. Потресен, когато я вижда, Симон я прогонва. Алма е изненадана – и от реакцията му, и от факта, че до този момент не е чувала нищо за баба си.
Същата вечер Алма получава писмо от Елионора и странна светеща кутийка, пълна сякаш с живи лъчи. Тайно от баща й, баба й я кани да се срещнат.
Оказва се, че Елионора е слънчев пътешественик – човек, притежаващ способността да вижда светлинните нишки на всичко живо, да лети и да пътува със скоростта на светлината, а също и да променя хода на времето, да го забавя или забързва. Тази дарба се предава от поколение на поколение. Самата Алма не само я е наследила, но и умее нещо още по-уникално, което ще я изправи срещу самия Главен министър Габриела Грюбел, която е наложила строг контрол и ред в обществото. Полицаите й са навсякъде по улиците, а специални нейни служители дебнат, за да заловят слънчевите пътешественици...


Image

Феноменалния Алфредо
Автор Малин Клингенбери
Корица Мека
Брой страници 128
ISBN 978-619-7535-419
Цена 12 лв.

Книга, спечелила голямата награда за детска литература във Финландия „Рунеберг“ и разказваща за забавните приключения на група пенсионери, борещи се с престъпността, и две умни деца.
Патрик, приятелката му Ирене и Пенсионерския отряд отиват на Канарските острови. Те са сигурни, че могат да прекарат ваканцията си спокойно – не се вижда престъпник на хоризонта.
Но съвсем скоро Патрик и Ирене се натъкват на съмнителни хора във фоайето на хотела… Има нещо странно в едрите недодялани лелки, които удивително приличат на бащата на Ирене - Бандита, и неговите мошеници. Те обаче трябва да са в затвора...
И кой всъщност е мускулестият Алфредо, който винаги е заобиколен от фенове?
Забавна, брилянтна и изпълнена с напрежение книга, която се чете на един дъх.


Image

Фалшивата Бернис
Автор Малин Клингенбери
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-259
Цена 10 лв.

Бандита е бесен. Той и бандата му мошеници са в затвора от месеци – и вината е на Пенсионерския отряд! Затова Бандита търси начин да му отмъсти.
Престъпничката Холи Момс, специалистка по химия, хипноза и правене на шпагати, е освободена от затвора. Когато се оказва, че тя също има сметки за разчистване с Пенсионерския отряд, Бандита обединява силите си с нея.
Пенсионерския отряд сега е в опасност!
Новото приключение на Патрик и Ирене е също толкова забавно и интересно, колкото и предишните истории за пенсионерската банда, която кара подземния свят да трепери от страх.


Image

Патрик и Пенсионерския отряд
Автор Малин Клингенбери
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-051
Цена 6 лв.

„Патрик и Пенсионерския отряд“ е изключително забавен и свеж роман от прочутата в цял свят финландскошведска поредица за деца.

Заради подигравките на злобната си и лукава съученичка Ирене, Патрик бяга от училище. Това ще бъде най-вълнуващият и незабравим ден в живота му. Качва се в автобус, пълен с баби и дядовци. Но не се оказва екскурзия за възрастни, а събиране на Пенсионерския отряд, който се бори с престъпниците.
„Патрик и Пенсионерският отряд“ е забавна и поучителна история. История, която съветва, че няма нищо по-хубаво от това да казваш винаги истината; че с цената на всичко трябва да се бориш за справедливостта; да уважаваш по-възрастните, от които можеш винаги да се поучиш на мъдрост; и че всички, когато са сплотени, единни, заедно мислещи, хванати ръка за ръка, по-лесно се справят с неправдата и злото.
Книга за родителите, които с примера и постъпките си възпитават децата си.


Image

Ирене и прахосмукачката за банкноти
Автор Малин Клингенбери
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-068
Цена 6 лв.

Роман от прочутата в цял свят финландскошведска поредица за деца.

Ирене е най-голямата побойничка в училище. Тя е дъщеря на Бандита, мошеник и крадец, който сега замисля обир на банка.
Патрик е добро и скромно момче, прието в Пенсионерския отряд, който се бори с престъпността в града.
Двете групи, на доброто и злото, се срещат за пореден път в жестоко стълкновение.
Ще изпълни ли предназначението си прахосмукачката за банкноти, изобретена от Ирене?
Участието на момичето в първия й обир ще успее ли да я промени и да покаже другата страна на живота, където хората живеят честно, скромно, с уважение един към друг, умеят да се веселят и да бъдат истински щастливи и свободни независимо от възрастта?


Image

Приказки
Автор Братя Грим
Корица Мека
Брой страници 128
Цена 10 лв.
ISBN 978-619-7535-129
С цветни илюстрации

Братя Грим – Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859), са едни от най-прочутите събирачи на народни приказки в немскоезичния свят. Записаните от тях приказки са адаптирани за деца и така се превръщат в настолно четиво за всяко дете през последните двеста години. В тези магични и вълшебни истории има много приключения, но и немалко мъдрост, която учи, че доброто винаги ще възтържествува.


Image

Приказки
Автор Ханс Кристиан Андерсен
Корица Мека
Брой страници 128
Цена 6 лв.
ISBN 978-619-7535-150

Датският писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875) става световноизвестен още приживе със своите приказки. Роден е в скромно семейство. На 11 години остава сирак, спира да ходи на училище и работи като тъкач и шивач. Започва да пише приказки, разкази и романи. Първите му томчета с приказки излизат между 1835 и 1837 г. Първоначално нямат успех, но постепенно стават популярни в целия сват. Правителството на Дания обявява Андерсен за национално богатство и му изплаща специална пенсия.
В това издание са включени най-вълнуващите приказки на Андерсен, като са адаптирани съобразно образователните изисквания.


Image

Приказки
Автор Вилхелм Хауф
Корица Мека
Брой страници 112
Цена 6 лв.
ISBN 978-619-7535-167
С цветни илюстрации

За краткия си жизнен път немският писател Вилхелм Хауф (1802-1827) оставя богато литературно наследство, сред което изпъкват прочутите му приказки. Магически и увлекателни, те пленяват с чудни приключения и забавни истории, вплели в себе си фолклора на Западна Европа и екзотиката на Ориента. Хауф създава едни от най-любимите приказни герои – Халифа щърк, Малкия Мук, джуджето Дългоноско... Доброто и злото, любовта и омразата, истината и лъжата влизат в двубой, но духът на справедливостта витае навсякъде в приказките и затвърждава вярата, че трябва да се борим със злото и несправедливостта и да ги побеждаваме.


Image

Старогръцки легенди и митове
Автор Колектив
Корица Мека
Брой страници 128
ISBN 978-619-7535-099
Цена 6 лв.

В тази книга старогръцките легенди и митове са специално подбрани и адаптирани според учебната програма. Сами по себе си те са увлекателни истории за боговете и героите, почитани в Древна Гърция. Върховен бог е гръмовержецът Зевс, но освен него има и много други богове – неговата сестра и жена Хера, братята му Посейдон и Хадес, сестра му Деметра, дъщерите му Атина Палада, Артемида и Персефона, синовете му Аполон, Арес, Хермес и Дионис...
Едни от най-интересните и разпалващи въображението митове за герои са тези за хубавата Елена и Троянската война, за Едип цар и силата на съдбата, за Херкулес, Тезей, Персей, Язон и аргонавтите.
Чрез митовете древните хора са си обяснявали света около себе си – създаването му, природните явления и сезоните. В тях са отразени и собствените им мечти за вечна младост, усъвършенстване и безсмъртие.


Image

Приказки за Кума Лиса и Кумчо Вълчо
Съставител и адаптация Красимира Цонева
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-143
Цена 6 лв.

Книгата събира приказките, в които главни герои са лукавата и хитра Кума Лиса и глупавият и наивен Кумчо Вълчо. В тези весели, увлекателни и поучителни приказки съобразителната лисица успява да надхитри с измами и коварство своя доверчив и недосетлив приятел вълка. Но понякога и дяволитата лисана бива подмамена, излъгана, надхитрена и победена.


Image

Приказки за Хитър Петър
Съставител и адаптация Красимира Цонева
Корица Мека
Брой страници 96
ISBN 978-619-7535-136
Цена 6 лв.

Хитър Петър е един от най-популярните герои в българските народни приказки. Той е събирателен образ на хитрия, умен и съобразителен българин. Хитър Петър успява да излезе от всякаква трудна ситуация благодарение на ума си. Така той надхитря Настрадин Ходжа, царя, султана, попа и всякакви чорбаджии, като изобличава тяхната алчност, подлост или скъперничество.
В тази книга са събрани най-забавните и поучителни приказки за Хитър Петър.


Image

Шоколадовата фабрика на Дядо Коледа
Автор Стела Йосифова
Корица Мека
Брой страници 80
ISBN 978-619-7535-020
Цена 7 лв.

Майкъл Докърти е готов на всичко, за да спаси шоколадовата фабрика на прадедите си и да възвърне някогашния ѝ просперитет. Изправен пред опасността да я загуби, той решава да открадне рецептата на най-популярния шоколад в света – Choco-Dreams. Двамата със сина му Даниел се отправят на север, към Лапландия, страната на Дядо Коледа, за да открият тайнствената фабрика, произвеждаща този шоколад.
Омагьосваща история, изпълнена с надежда и вяра в силата на доброто, която може да стопли душата ти и в най-мразовитата вечер.


Image

Читателски дневник
Корица Мека
Брой страници 32
ISBN 978-619-7535-006
Цена 2.99 лв.

В този читателски дневник може да записваш:
•информация за прочетените книги: заглавие и автор, герои и история;
•впечатления: какво ти харесва и какво не;
•запомнящи се моменти от книгите;
•мисли, които са ти направили впечатление;
•да нарисуваш или да залепиш разпечатана илюстрация от книгата или снимка/портрет на автора.
Даден е конкретен пример как да бъде попълван този читателски дневник.