Image

Дръзко алено червило
Ягода Михайловска-Георгиева
Разкази, македонска
Корица Мека
Брой страници 158
ISBN 978-619-7535-65-5
Цена 20 лв.

Дръзко аленото червило е страст за Марджъри, израз на постоянното й дирене на любовта. Шехерезада е отдадена семейна готвачка. Имрул е беден самотник. Срещи и раздели, майчини притеснения, жажда за нов живот и любов… Всеки е на точното място в определен миг, но може да бъде и съвсем друг в друго време и на друго място.
Голямата македонска писателка ще ви гмурне дълбоко в света на емоцията, ще пътувате с героите й в екзотични страни. Но любовта навсякъде е една и съща – страстна, изискваща отдаване, за да не бъде пропуснат мигът.
Ягода Михайловска-Георгиева е спечелила най-големите литературни награди в родината си и е позната у нас с романите „Индиговият Бомбай“ („Роман на годината“, 2008), „Манастирът Фуентерабия“ и „Камъкът на твоя ден“.


Image

Смотанячката
Мина Люстад
Норвежка
Корица Мека
Брой страници 120
ISBN 978-619-7535-62-4
Цена 15 лв.

Норвежкият роман сензация, преведен вече на 10 езика и номиниран за най-добра книга за млади читатели.
Как да станеш интернет звезда?
Марие току-що е влязла в гимназията. Тя е непохватна и притеснителна, за разлика от красивата си и популярна съученичка Хеди, която има хиляди последователи в социалните мрежи и завидно самочувствие.
В училище получават задача всеки ученик да разработи проект, като изследва себе си и създаде нещо, което може да стане популярно в социалните мрежи. Марие смята, че в нея няма нищо необикновено, но най-добрият ѝ приятел Еспен я убеждава да заснемат видео на непохватността й – как се опитва да танцува модерно, да се гримира за първи път и да си направи секси прическа. Марие е неловка и смешна, но забавна. Профилът, който й създават, е Nerd/Смотанячката. Видеата й трупат гледания и тя става изключително популярна. Толкова популярна, че интернет кралицата Хеди вече не й се подиграва, а иска да й стане най-добра приятелка…
Но дали популярността не крие своите капани? Дали тя не може да те заслепи толкова, че за момент да не виждаш истинските лица и чувства на околните, дори когато става дума за любов или пък за предателство?
Колко далеч си готов да стигнеш, за да бъдеш популярен в интернет?

„Смотанячката“ е точно от тези книги, които силно харесваш и не спираш да препоръчваш на приятелите си. - Мортен Улсен Хауген, „Афтенпостен“


Image

Всичко, което се брои
Ингри Уведие Волден
Норвежка
Корица Мека
Брой страници 108
ISBN 978-619-7535-63-1
Цена 15 лв.

12-годишната Петра обича четните числа и мрази нечетните, но истински ненавижда числото „пи“ заради безкрайните му знаци след десетичната запетая. Тази й странност обаче я прави голмайстор във футболния отбор – ако уцели вратата веднъж, трябва да вкара втори гол. Ако го направи три пъти, трябва да вкара и четвърти и т.н.
Петра се бои от водата. Но получава задача от училищния психолог да отиде в градския басейн, за да се изправи срещу страха си. Там Петра вижда момче, което стои продължително под водата и брои.
Друг, който също е изправен пред предизвикателствата на водата, е братът на приятелката на Петра. Той е бежанец, тръгнал през Европа, за да стигне Норвегия и да се събере със семейството си.
„Всичко, което се брои“ е история за приятелството, любовта, числата и предизвикателствата на израстването.

Номинации за най-добра първа книга за деца и младежи от Асоциацията на норвежките писатели и Министерството на културата в Норвегия.

Силен, хумористичен, сърцераздирателен и много добре написан дебют за деца. - Adresseavisen


Image

С вкус на есен
Васил Слапчук
Украинска
Корица Мека
Брой страници 262
ISBN 978-619-7535-58-7
Цена 15 лв.

В книгата на украинския писател Васил Слапчук, носител на националната литературна награда „Тарас Шевченко“, откриваме непредсказуеми сюжетни линии, вдъхновение, разочарование, невероятни фантазии и доста странни идеи. Трудно се определя границата между реалност и измислица. Сякаш всичко се случва в действителността и то със самия автор.

Слапчук ни представя една модерна творба, с необичайна композиция и език, в центъра на която е най-голямото чудо – Животът.
Главният герой е писател, чийто живот е тясно свързан с всички действащи лица в творбата. Важно място заемат женските образи – положителни и отрицателни. Авторът създава един причудлив свят, състоящ се от обикновени неща, житейски случки, мечти и спомени.
Войната също заема място в творбата, представена е като време на нелогични деформации на живота.


Image

Прахта на библиотеките
Митко Маджунков
Македонска
Корица Мека
Брой страници 444
ISBN 978-619-7535-53-2
Цена 30 лв.

Представете си, че Тери Пратчет е македонец, че е циничен по балкански и че ситуира романа си в Белград… и не само. А сега прибавете и знаменития идалго Дон Кихот към уравнението и ще получите тази ярка и пъстра безредица, която завърта глави още с първите изречения, подхлъзва крака върху банани и грабва пътници, за да ги отведе на пътешествие покрай библиотечната регистратура, през хранилища, коридори и подземия, докато не ги изхвърли в един друг свят, където мелницата е превърната в култ…

В една колкото реална, толкова и фантастична действителност, където донкихотовските ценности губят своята сила, в библиотеката се появява истинският рицар на книгата. Сред вихъра на отчисляването на томове от хранилището Дон Кихот става пряк участник наравно с персонала на библиотеката в битката за „спасяването на света“ чрез книгата и всичко, което тя олицетворява.


Image

Делфинът
Александър Прокопиев
Македонска
Корица Мека
Брой страници 156
ISBN 978-619-7535-54-9
Цена 15 лв.

Майстор на прозата, Александър Прокопиев умее да разказва истории, които увличат с интригата си, вълнуват с емоциите си и не на последно място – остават за дълго в мислите ти.

Александър Прокопиев олицетворява постмодернистичното течение в литературата на Северна Македония. Издал е двайсетина книги, превеждан е на много езици. Името му е споменато в Енциклопедията на Сорбоната Les Lettres Europeanennes редом до имената на Орхан Памук, Херта Мюлер и Елфриде Йелинек. Артистичен директор е на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan.


 
Image

Royalteen: Принцеса Маргрете
Автори Ранди Фюлехауг и Анне Гюн Халворшен
Корица Мека
Брой страници 224
ISBN 978-619-7535-55-6
Цена 15 лв.

Хитов роман, вдъхновил филма на Netflix.

Една съвременна история за кралска драма, предателство, прошка и любов.
История за това, че дори принцесите имат право на грешки.

Три месеца след началото на пандемията Маргрете, Кале и техните приятели се завръщат в училище „Елисенберг“. Маргрете е притеснена, че тайната ѝ от бала за Хелоуин ще излезе наяве и това ще сложи край както на отношенията ѝ с останалите, така и на имиджа на кралското семейство, което има все повече проблеми. Самотна и объркана, Маргрете се впуска в търсене на истинската любов, но за да намери своя принц, принцесата трябва първо да целуне няколко жаби.

„Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.


Image

Спътници на смъртта
Гюнар Столесен
Корица Мека
Брой страници 384
ISBN 978-619-7535-24-2
Цена 20 лв.

Варг Веум получава обаждане, което го връща двайсет и пет години в миналото, към случай, с който се е заел като служител на Агенцията за закрила на детето. Тогава малкият Ян е бил разделен от майка си при трагични обстоятелства. Няколко години по-късно същото момче е замесено във внезапната и подозрителна смърт на приемния си баща, а десет години по-късно – в двойното убийство на семейна двойка, която се е грижела за него. Сега порасналият младеж е заподозрян в друго убийство и се крие от полицията някъде в Осло, твърдо решен да отмъсти на всички, които са разрушили живота му. В списъка на потенциалните му жертви е включен и самият Варг Веум.
Частният детектив трябва да направи всичко по силите си, за да разплете старите случаи, които на пръв поглед са били разрешени, да разкрие дълбоко пазените тайни и скритите взаимовръзки, както и да намери Ян, преди изпълненият с гняв млад мъж да го открие пръв и да сложи край на живота му.

Частният детектив Варг Веум е един от най-популярните герои в криминалния жанр. Именно на него норвежкият писател Гюнар Столесен (1947) дължи световната си слава. Между 1977 и 2022 г. той създава 20 романа и 2 сборника с разкази. 12 от романите са екранизирани, като най-известна е популярната и в България филмова поредица с участието на Тронд Еспер Сейм. Книги от серията са спечелили големи литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания.


Image

Черната овца
Гюнар Столесен
Корица Мека
Брой страници 288
ISBN 978-619-7535-42-6
Цена 17 лв.

Частният детектив Варг Веум иска да помогне на приятелката си Карин да открие сестра си, изчезнала преди години. В хода на разследването той се натъква на няколко убийства, неразгадани мистерии и сблъсък с полицията, която не таи особени симпатии към него. Но в крайна сметка често в дъното на всичко стоят пари. Много пари...
Варг Веум е един от най-популярните герои в криминалния жанр. Именно на него норвежкият писател Гюнар Столесен (1947) дължи световната си слава. Между 1977 и 2023 г. той създава 20 романа и 2 сборника с разкази. 12 от романите са екранизирани, като най-известна е популярната и в България филмова поредица с участието на Тронд Еспер Сейм. Книги от серията са спечелили големи литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания.

Норвежкият кръстник на криминалния роман представя своя шедьовър. - Берит Кобро, VG

Столесен е един от най-силните автори на съспенса. - Ингвар Амбьорнсен, Arbeiderbladet


Image

Дронът
Автор Уни Линдел
Корица Мека
Брой страници 384
ISBN 978-619-7535-23-5
Цена 20 лв.

Нов трилър от авторката на бестселъра „Знам къде живееш“.
Полицейският инспектор Мариан Дале разследва случай с убийство, който е сходен с друг отпреди пет години, когато млада жена е убита в палатка в тъмна гориста местност. Дали двете престъпления за свързани? Търсенето на истината става твърде лично за полицайката и когато стигне до нея, тя вече няма да бъде същият човек като преди.
Мъж с дрон, с който следи жертвите си, се крие в сенките. Той иска да бъде като кумира си – елитен войник от Афганистан.
Когато Мариан отива със седемгодишно съседче просто на разходка в района на убийството, това се оказва голяма грешка. Детето вижда нещо, което запазва за себе си. Убиецът обаче не знае и смята, че трябва да го отстрани.
А шестнадесетгодишната дъщеря на жертвата решава сама да се превърне в примамка, но Мариан и полицията не подозират това.
В надпревара с времето Мариан се озовава в тъмната гора, където е момичето примамка, а в един от бункерите на изоставен военен обект наблизо е затворено отвлеченото момче на съседите ѝ. Опасният елитен войник и неговият имитатор – мъжът с дрона, се приближават от двете страни...
„Дронът“ е трилър за очите в мрака, които тайно ни наблюдават, и скритите стаи с болезнени неща, до които човек не може да допусне другите.
Норвежката кримикралица Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр наред с Том Егеланд и Ю Несбьо. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман – „Ривертон“.


 
Image

Royalteen: Наследникът
Автори Ранди Фюлехауг и Анне Гюн Халворшен
Корица Мека
Брой страници 224
ISBN 978-619-7535-38-9
Цена 15 лв.

Хитов роман, вдъхновил филма на Netflix. Съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца.
Когато принц Карл Юхан, наричан Кале от приятелите си, и новодошлата в последния гимназиален клас Лена започват да развиват топли чувства един към друг, Лена е очарована, но и скептична поради ред причини. Принцът на купона Кале е постоянен герой в таблоидите и клюкарските блогове, един от които е воден анонимно от самата Лена, докато това не е разкрито. Тя болезнено осъзнава, че връзката й с бъдещия крал може да постави и двамата в невъзможна ситуация, защото не е казала на Кале или на когото и да било за своята още по-голяма тайна, която е и причината да се премести от родния си град.
„Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.


Image

Кулата на хълма
Митко Маджунков
Корица Мека
Брой страници 544
ISBN 978-619-7535-37-2
Цена 30 лв.

Обхващащ огромен времеви период, романът на Митко Маджунков „Кулата на хълма“ представя търсенето на безсмъртието като функция на пространството. Хълмът е алюзия на Балканите, застинали в своето съществуване извън времето и пространството на останалия свят, наречен алегорично и може би съвсем справедливо „Леден“.
Проследявайки различни случки от живота на героите си: Лазар, Аврам, Малкия Ордан, Жълтия Лесо, стареца Леонида…, авторът постига на практика въздействащо изображение на доброто и злото, на красивото и грозното, на извисяващото и низкото в човешкото общество. Внушенията му се асимилират дълго, носейки читателска наслада страница след страница и най-вече – след прочитането на цялата книга.


Image

Човек в стъкленица
Александър Прокопиев
Корица Мека
Брой страници 160
ISBN 978-619-7535-33-4
Цена 15 лв.

Оригинален, с чувство за хумор и ерудиран, автор за всички поколения, Александър Прокопиев е написал очарователна и остроумна книга, която ще ни спечели и ще ни даде уникално читателско изживяване.
Той разказва за вината и прошката, за тежестта на победите и пораженията. Неговите сюжети преплитат съвременни истории с приказни, легендарни и митологични мотиви. Така писателят прави свои интерпретации на „Дивите лебеди“ и „Снежанка“ или ни показва света през погледа на уродливо извънбрачно дете, на човек с едно крило, превърнал се в цар на птиците, на странник, опитомил змийче, на алхимик, опитващ се да създаде човече в стъкленица.

Роден през 1953 г. в Скопие, Александър Прокопиев завършва сравнително литературознание и теория на литературата. Той олицетворява постмодернистичното течение в Северна Македония. Издал е двайсетина книги, превеждан е на много езици. Името му е споменато в Енциклопедията на Сорбоната Les Lettres Europeanennes редом до имената на Орхан Памук, Херта Мюлер и Елфриде Йелинек. Артистичен директор е на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan, член е на Македонския ПЕН и на Сдружението на независимите писатели.


 
Image

Сляп дъжд
Васил Слапчук
Корица Мека
Брой страници 298
ISBN 978-619-7535-310
Цена 15 лв.

Васил Слапчук (р. 1961) е украински поет, белетрист и литературен критик, заслужил деятел на културата на Украйна. Автор е на над тридесет книги и е спечелил най-престижната украинска литературна награда „Тарас Шевченко", както и много други национални и международни отличия.

„Сляп дъжд“ е нестандартен роман, в който се преплитат различни човешки съдби, а действието се движи между реалността и въображението, между ежедневието и мистиката.
Светът така е устроен, че добрите и лошите са принудени да живеят заедно, а нас ни определя кожата, която носим. Понякога животът е непонятен и необясним, затова, макар и рядко, в него все още се случват чудеса.


Image

Знам къде живееш
Автор Уни Линдел
Корица Мека
Брой страници 448
ISBN 978-619-7535-228
Цена 20 лв.

Шестгодишната Туна е изчезнала без следа. Петнайсет години по-късно полицията отваря отново подобни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която се възстановява от психологическа травма и изгаряния, след като престъпник я е вкарал в камера за кремация и тя едва е оцеляла.
Подновяването на случая е последвано от страховит опит за отмъщение. Няколко мъже са отвлечени, измъчвани и убити.
Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с мъката по изчезналата си дъщеря. Един ден тя открива в стаята за почивка на персонала в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея – списък с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на известен съдия от Върховния съд.
Никой не разбира ужасяващата връзка между събитията, докато не става твърде късно.
Самата Мариан Дале се озовава в капан с опасен враг. И ето че една вечер той идва в дома ѝ.

Норвежката кримикралица Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр наред с Том Егеланд и Ю Несбьо. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия – „Ривертон“ (1999 и 2018). За тази награда е номиниран и романът ѝ „Знам къде живееш“.


Image

Сама
Автор Горян Петревски
Корица Мека
Брой страници 224
ISBN 978-619-7535-280
Цена 10 лв.

Теодора има изключително успешна спортна кариера като каратист и с лекота печели всички състезания, което я превръща в знаменитост. Но тя е самотна и страни от момчетата. Причината е, че още не е преживяла травмата, нанесена ѝ преди няколко години. Неин съученик се е опитал да я изнасили, а след това пуска сред приятелите си и в училище слуха, че тя е лесно момиче. Като не успява да пребори слуховете, Теодора се премества в друго училище. Запалва се по каратето и с много хъс винаги печели победи. А истината е, че всеки път тя си представя, че противникът ѝ е младежът, който се е опитал да я изнасили, или неговите приятели. Сега те са се превърнали в главните наркодилъри в града. Сблъсъкът ѝ с тях е неизбежен. Така обаче момичето би рискувало перспективната си спортна кариера, която я води към най-големите състезания в Европа, но в живота тя не бива да прилага бойните си умения.
Самотна и затворила се в себе си, Теодора започва да си чати под никнейма Сама с непознатия Пророк. Неу­сетно двамата се сближават и тя постепенно се влюбва в него. Кой е Пророка? Най-добрият ѝ приятел в училище? Съседът ѝ, който е гениален, световно признат пианист? Или някой непознат, решил да се възползва от момичето?
Горян Петревски е най-популярният македонски автор, пишещ за млади читатели. Харесван и от младите, и от възрастните, той е писател, който добре знае как да отгатне тайните на тийнейджърите и да разкаже за чувствата им, както и да върне в младостта тези, които вече принадлежат към света на възрастните.
Изпълнен с емоция и сантимент, романът „Сама“ разказва за търсенето на красивото и възвишеното, за порастването и любовта, за сблъсъка с лицемерието, злото и измамата.


Image

Малиновия хълм
Автор Ева Франц
Корица Мека
Брой страници 128
ISBN 978-619-7535-266
Цена 10 лв.

Изненадващи обрати.
Хорър, който те пренася в ранните години на ХХ век.
От изгряващата скандинавска кралица на съспенса.
Награда „Рунеберг“ за най-добър роман за млади читатели.
Предстои филм по книгата.

„Малиновия хълм“ е санаториум за страдащи от белодробни заболявания, построен дълбоко в гората. Децата, които са лекувани там, идват от бедни, многодетни семейства. Такава е и Стина – много болна и живееща с овдовялата си заради войната майка и петима братя и сестри в южната част на Хелзинки.
Санаториумът прилича на Стина на замък – толкова огромен и пуст, пълен само с дълги ечащи коридори. Така самотно място, докато една вечер не се появява Рубен. Момчето от загадъчното двайсет и трето отделение започва да я посещава, когато е време за сън, и да я извежда на нощни експедиции.
Постепенно Стина осъзнава, че не всичко е напълно както трябва. Защо от вкъщи не отговарят на писмата ѝ? Какво се е случило в действителност с изгорялото преди време източно крило? Защо всички сестри изглеждат толкова уплашени? И за какво се опитва да я предупреди Рубен?


Image

Емоционален манипулатор
Автор Ксения Николова
Корица Мека
Брой страници 192
ISBN 978-619-7535-273
Цена 13 лв.

Амбициозна и енергична, Катя има успешна кариера в маркетингова компания, говори няколко езика – всичко това ѝ чертае невероятно бъдеще. Но един мъж, в когото страстно се влюбва, променя всичко в живота ѝ. Дали под натиска му ще вземе правилното решение да замине или не за Италия, възможност, която ѝ предлагат от фирмата? Всички критики като стрели летят към нея. Как да разбере кога греши и кога не? Дали той няма подмолно да я откъсне от любимите ѝ хора, за да бъде единствен в живота ѝ?
Какво може да направиш, когато си на дъното? Дали не трябва да се промениш и да осъзнаеш многото житейски истини, да се бориш и да победиш? Защото животът те очаква с усмивка и с разтворени обятия, а търсиш ли светлината, никога не си изгубен.

Ксения Николова е македонска писателка и автор на шест книги. „Емоционален манипулатор“ е един от най-четените романи в Македония, с който Ксения прави голяма крачка напред в кариерата си.
Тя е щастливо омъжена за мъж, който е и най-добрият ѝ приятел и с когото се радват на любовта, а когато това изглежда невъзможно, не се отказват.


Image

Терапевтът
Автор Хелене Флуд
Корица Мека
Брой страници 384
ISBN 978-619-7535-211
Цена 17 лв.

Какво се случва, когато терапевт започне да се съмнява в собствения си здрав разум?
Когато осъзнаваш, че най-близките ти хора пазят
най-дълбоките тайни и че никой не е такъв, какъвто изглежда?

С този роман психоложката Хелене Флуд (р. 1982) прави изключителен дебют, високо оценен в международен мащаб.
Терапевтът Сара си мисли, че води напълно нормален и безинтересен живот. Бракът Ѝ с архитекта Сигюр е стабилен, макар че ремонтът на къщата, която са наследили, не върви достатъчно бързо.
Но една петъчна сутрин целият свят на Сара се преобръща. Тя получава съобщение от съпруга си, че е пристигнал в хижата за уикенд с приятели. Няколко часа по-късно обаче същите тези приятели ѝ се обаждат, че Сигюр така и не е пристигнал и не са го виждали цял ден.
Първоначално Сара е раздразнена, но скоро гневът ѝ се превръща във вледеняващ страх. Когато полицията ѝ съобщава трагичната новина, че съпругът ѝ е намерен мъртъв, в съзнанието ѝ нахлуват всякакви подозрения. Голямата празна къща, където всяка стая е полузавършена, започва да ѝ се струва все по-неуютна и заплашителна. Сякаш някой я наблюдава, сякаш случайни вещи се преместват или изчезват, а една вечер Сара дори се пробужда от звука на стъпки горе на тавана.
Докато се опитва да разкрие ужасяващата истина за изчезването и убийството на Сигюр, Сара започва да се съмнява в собствената си реалност и в непогрешимата си памет, на която винаги се е осланяла. Може ли тя, експертът в интерпретацията на чуждите емоции и мотивации, да вярва на собствените си мисли и изводи?
Хелене Флуд създава напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край.


Image

Срещи с дявола
Автор Сашко Насев
Корица Мека
Брой страници 128
ISBN 978-619-7535-204
Цена 10 лв.

Модерна, балканска версия на мотива за продаване душата на дявола в духа на „Майстора и Маргарита“ на Булгаков.
Млад журналист е подмамен от обещанията на внука на дявола – да има красивата Маргарита, да успее в професията си, да пътува по света. Но след приятните тръпки настъпва и моментът, когато всичко хубаво трябва да бъде заплатено…

Романът на Сашко Насев се вписва успешно в традицията на градския магически реализъм. Написан четивно, с жив усет към абсурда и много самоирония, той се нарежда сред произведенията със собствен глас, встрани от тягостния хор на самосъжалението, пропило литературната продукция на Източна Европа през годините на прехода. Същото до голяма степен се отнася и за разказите, включени в сборника – забавни, познавателни истории, с есеистичен привкус, които въпреки критичния си тон към недъзите на настоящето, отстояват една оптимистична алтернатива за света като поле за съпротивата на човешкия дух.
Алек Попов


Image

Първата загадка
Автор Kaтарина Вестре
Корица Мека
Брой страници 128
ISBN 978-619-7535-075
Цена 8 лв.

От зачеването до раждането ти, от първата клетка до първото ти вдишване – това е твоята история, разказана така, както не си я чувал никога досега.
Присъедини се към д-р Катарина Вестре от Университета в Осло и поеми на това изключително пътешествие, отнасящо те към твоите първи мигове.
Първата голяма загадка, пред която се изправя всяко човешко същество: Откъде си произлязъл? Как клетките са успели да те изградят? От какво са направени костите ти? Кога са се появили отделните ти органи и са започнали да функционират?
Знаеше ли, че са били необходими три опита, за да се образуват бъбреците ти? Или че хълцането вероятно е наследство от нашите древни подводни предци? Или как сперматозоидите се ориентират накъде да плуват?
Очарователна, забавна, достъпна и приобщаваща, книгата разказва за човешкия зародиш и неговата еволюция. Номинирана е за най-голямата литературна награда на Норвегия и за две години е преведена на 23 езика.


Image

Как да разбираш домашния си любимец
Автор Ларш Свендсен
Корица Мека
Брой страници 160
ISBN 978-619-7535-082
Цена 10 лв.

Как да разбираме животните? Имат ли съзнание, мисъл, морал, памет? Какви са техните емоции? Могат ли да изпитват болка, самота, мъка? Как възприемат света? В какво се изразява тяхната интелигентност? Какво е да си котка или куче?
Проф. Ларш Свенсен (един от най-известните норвежки философи и автор на бестселъри, преведени на 25 езика) отваря вратите към едно по-пълноценно общуване между хора и животни, като разглежда поведението на различни животни на база на личните си наблюдения върху домашните си любимци (куче и две котки), както и върху експериментите, направени от авторитетни учени. Интересни примери за животни, които проявяват способността да се учат, да запомнят и да решават определен тип задачи са шимпанзето Уошу и горилата Коко, които научават определен брой знаци, с които да комуникират на елементарно ниво; конят Умния Ханс, който може да решава прости математически задачи; гълъби, които различават музикални произведения и картини…
Свенсен защитава идеята, че опознавайки самия себе си, човек може да разбере по-добре домашния си любимец или животните, с които има по-близък контакт. Чрез анализирането на собствените си преживявания на страдание, радост или удовлетворение човек може да разпознае техните проявления у животните и да си даде сметка, че макар да не могат да се изразяват словесно, при животинските видове може да бъде открит съзнателен живот.